Dagens program kommer ledas av Parisa Amiri och Kristoffer Appelquist.

Parisa Amiri är känd som programledare, journalist och kulturexpert. Parisa drivs av att skära genom samhällsfrågor och debatter. Hon är även känd för sin medverkan i SVT's På Spåret och Kobra. Hennes humoristiska och personliga stil har gjort henne till en stor kraft i medievärlden.

Kristoffer Appelquist är en modig komiker som har förmågan att engagera publiken med sin humor. Kristoffer är känd som programledare och medverkande i program som Parlamentet, Svenska nyheter och Bäst i test. Han har även, precis som Parisa, varit med i På Spåret.

Frågan vi ställer oss och temat för dagen blir "vart är vi på väg?"

 

Här finner ni alla företag som ställer ut under Företagardagen.

Klicka här!

8:00

Frukostmingel

Destination Gotland erbjuder en plockbuffé baserad på frukosten ombord.

8:00

8:30

Programmet startar

Parisa Amiri och Kristoffer Appelquist sätter tonen för dagen. Vi får även lyssna till Cecilia Schelin Seidegård, ordförande på Tillväxt Gotland och Susanna Palomaa, Tillväxtchef på Region Gotland, som ger sin bild av var vi är och vart vi är på väg.

8:30

9:00

Martin Hedberg

"Hopp om förändring till något bättre" - Hur påverkas vi av klimatkrisen, växthuseffekten och oundvikliga förändringar av vår miljö? Finns det något vi kan göra för att påverka klimatet och varför ska vi i så fall göra det?

Martin har jobbat som väderpresentatör inom SVT och som chefsmeteorolog på Klart.se. Han ses idag som klimatexpert och föreläser om klimatet genom att inspirera och hjälpa företag och organisationer att utveckla sina verksamheter. 

I samarbete med Länsförsäkringar Gotland.

9:00

9:45

"Biologisk mångfald på menyn"

Träffa matproducenten Curre Niklasson.

9:45

10:00

Fikapaus

ICA Maxi Visby och ICANDERs samt Gute rosteri bjuder på fika. Passa på att besöka utställarna och missa inte Jelles kaffebil i entrén.

10:00

10:30

Programmet fortsätter

Vi tar oss ut på en resa till hemlig plats. "Vart är vi på väg?" 

10:30

11:00

Breakout-sessions

Hur påverkas Gotland av pågående färjeupphandling? - Trafikverket har presenterat upphandlingsunderlaget för 2027-2035. Destinations Gotlands vd Marcus Risberg går igenom några av de områden som har stor betydelse för Gotland och gotlänningarna. - Marcus Risberg, Destination Gotland. Lokal VISBY markplan

Rustad för skyfall? Region Gotland berättar varför klimatanpassning är viktig och varför förebyggande åtgärder är smarta. Vad kan och behöver du som företagare och privatperson göra för att skydda dig och din verksamhet? - Lovisa Stern, Region Gotland. Lokal VALL övre plan

Vi bygger framtidens elnät som möjliggör fossilfrihet på Gotland - Oskar Lindehejd, GEAB. Lokal VIKLAU övre plan

11:00

12:00

Lunch

Lunch by Strands Veranda samt möjlighet att besöka utställarna.

12:00

12:30-13:30

Speedpitch

Träffa investerarnätverket i Tillväxt Gotlands monter.

12:30-13:30

13:30

"Globala mål som business”

Vi träffar representanter från tre gotländska företag som på olika sätt plockat in de globala målen i sin verksamhet.

Amalia Ericsson, Hildur&john

Magnus Lindby, Roma Grus

Lovisa Ekman, Svenska Spel

13:30

14:00

“Möjligheternas Slite”

Klimatomställningen i Slite innebär att Sveriges totala koldioxidutsläpp minskar med 4 % till 2030. Det är en av Sveriges största satsningar. Vilka möjligheter skapar det för Gotland? - Jenny Wallin Sander och Matilda Hoffstedt, Heidelberg Materials Cement Sverige.

14:00

14:20

”Försvaret växer” 

Träffa Dan Rasmussen, ny regementschef inom Försvarsmakten på Gotland.  Vad innebär det för näringslivet att Försvaret växlar upp?

14:20

14:30

”Ett fredligt och inkluderande Gotland"

Zeke Wikström har tidigare jobbat som Polis i Botkyrka med bland annat avhopparverksamhet. Nu jobbar han tillsammans med Conny Johansson som kommunpolis på Gotland. Vi får ta del av Polisens bild av det som händer i Sverige och på Gotland och försöker reda ut om det finns något vi kan göra för att påverka utvecklingen? Kan inkludering till och med bidra till tillväxt?

14:30

15:00

Fikapaus

ICA Maxi Visby bjuder på godsaker bakade från grunden i deras bageri. Passa även på att besöka utställarna.

15:00

15:30

Svante Randlert

”Tänk om vi måste tänka om? För det som har tagit oss hit kommer inte ta oss dit” 

Svante är en av nordens mest anlitade föreläsare när det kommer till att attrahera, engagera och utveckla människor. Och om vi vill ha en förändring behöver vi kanske börja hos oss själva? 

15:30

16:45

Summering och avslutning med sikte mot framtiden

16:45

17:00

After work på Strands Veranda

17:00

17:30

"Helagotland Möter"

I Helagotland Möter träffar Pär Ullrich och Eleonor Svensson fyra gäster som på olika vis behöver förhålla sig till de globala målen i sina respektive verksamheter. Hur är det att jobba för exempelvis hållbarhet, klimat och fred på lång sikt samtidigt som kortsiktiga utmaningar samlas på hög? Under en timme samtalar vi med regementschefen Dan Rasmussen, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, entreprenören Amalia Ericsson och regionrådet Johan Malmros.

17:30

19:00

Middag, prisutdelning, livemusik och fest

Kvällens program leds av den eldiga formgivaren och skulptören Elena Berg Österdahl tillsammans med biokemisten, Gotlands tidigare landshövding och Tillväxt Gotlands ordförande Cecilia Schelin Seidegård.

19:00