Program

Välkomna till en heldag för och med det gotländska näringslivet, som avslutas med sedvanlig prisutdelning och fest!

Torsdagen den 20 oktober äger Gotlands stora näringslivsdag rum på Wisby Strand. Vi pratar om globala mål och lokal tillväxt och om hur omställningen kan skapa nya hållbara affärer för just ditt företag.

Vi bjuder på en fullspäckad dag med inspiration både från scenen och från utställningen där du får möjlighet att mingla med personer från andra branscher och företag. Dagen är ett perfekt tillfälle att skapa nya kontakter och samarbetspartners över hela ön.

När dagen börjar gå över till kväll, ges du möjlighet att stanna kvar på Företagardagens Mediabar, i samarbete med Gotlandsmedia. Gäster på scenen är Oskar Lindehejd, VD Geab, Meit Fohlin, socialdemokrat och Jane Lindell, grundare av demensboendet Hattstugan.

Sedan brakar det loss med kvällens galamiddag där det utlovas underhållning, god mat och inte minst ska fyra attraktiva priser delas ut under kvällens gång.

Det här är en dag och kväll du inte vill missa! Kom som du är, umgås, mingla, låt dig inspireras och var med och hylla årets vinnare i det gotländska näringslivet!

8.00
ICANDERs lokala och hållbara frukost

Med rötter i den svenska och gotländska mattraditionen bjuder ICANDER´s på lokalt rostat ekologiskt kaffe, nybakat bröd med härliga pålägg och en krämig yoghurt med hemlagad äppelkompott och egen rostad granola.

------------------------

8.30
Inledning

Lisa Berg - årets moderator öppnar dagen.

Företagardagens arrangör Tillväxt Gotland och dess ordförande Paul Dino Larsson tillsammans med Region Gotlands regiondirektör Peter Lindvall välkomnar!

------------------------

9.00
Staffan Landin - Hur mår världen?

Staffan Landin inleder Företagardagen med att beskriva hur världen mår just idag. Staffan har under flera år varit kopplad till stiftelsen Gapminder och har där jobbat tätt tillsammans med välkända Hans Rosling. De har bland mycket annat försökt att göra "tråkig" statistik förståelig och underhållande. Staffan är uppväxt på ön och kommer säkerligen kunna ge en bild av såväl världen utanför som på ön.

Läs mer här om Staffan Landin.

------------------------

10.00
Fikapaus & mingel

All förtäring under Företagardagen kommer att vara lokal och hållbar.
Mingla med gott kaffe och kardemummabulle från Warfsholms bageri!

------------------------

10.30
Kvinnors företagande – störst på Gotland

Vad fick dem att våga? Var hittar de sin inspiration? Vad har de för framgångsfaktor? Vad är det som gör att Gotland är extra attraktivt för kvinnliga företagare? Vad har Gotland som plats att leva och bo på för inverkan? Vad är deras bästa tips för att våga ta steget? För att lyckas? Lyssna på några av initiativtagarna till boken VÅGA VÅGA.

Fett bra företagande

Inga Lagerkvist har startat företaget - Fettbiten, oslagbart bra fett. Hon jobbar med ister och för att på ett mer hållbart sätt kunna utvinna och använda alla delar på djuret. Hennes metod minskar matsvinnet och syftar till ett hållbarare samhälle.

Gammal plast på catwalken i Paris

Linda Runarsdottir har skapat företaget Gotland Garbage. Här tar hon hand om och återvinner plastskräp och gör nya saker av det. Hon har bland annat skapat smycken som har visats på modeshower och catwalks i Paris. Hör hennes historia om hur gamla uttjänta snusdosor kan bli vackra halsband eller örhängen.

------------------------

11.15
Breakout Room - Cementa
En magnet för kompetens och teknikutveckling

År 2030 planerar vi för att producera klimatpositivt cement till det svenska samhällsbyggandet. Det gör vi med så kallad CCS-teknik – infångning och lagring av koldioxid. Det blir ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt. För att lyckas med detta behöver vi ha rätt kompetens till vår verksamhet och engagerade medarbetare som vill driva våra viktiga framtidsfrågor inom teknikutveckling, klimat och miljö.

-Hur jobbar Cementa med kompetensförsörjning?

-Vad innebär det för samhället och näringslivet när en satsning i den här storleken görs?

Läs mer här om Cementas ambitioner att bli den första klimatneutrala Cementfabriken.

11.15
Breakout Room - Region Gotland
Nu går det snabbt i energi- och klimatomställningen, hur hänger du med?

Lyssna till projektutvecklarna Lovisa och Jon på Node Gotland:

      • Så går vi på Gotland före i klimatomställningen
      • Här finns kraften och förutsättningarna – vi stöttar dig som företagare
      • Hitta affärsmöjligheterna i omställningen: pengarna finns!

Läs mer om Region Gotlands medverkan.

------------------------

12.15
Lokal och hållbar lunch

Mingel, utställning och en lokal, hållbar lunch signerad kökschef Robin Ingelse, Wisby Strand.

Pumpasoppa gjord på gotländsk pumpa från Burs.
Serveras med gotländsk örtyouhurt, rostade pumpafrön
samt surdegsbröd från Warfsholm.

------------------------

14.15
Klivet - hjälper industrin att ställa om till en hållbar framtid

Helena Tinnert, projektledare, berättar om möjligheterna med Klivet som är ett gemensamt projekt mellan IUC Kalmar län och Tillväxt Gotland, samt hur detta projekt är kopplat till dagen tema – Globala mål och lokal tillväxt.

Läs mer här om industriprojektet Klivet.


Leader Gute
 – utveckla din idé lokalt, smart och hållbart

Ellen Lundkvist, ny verksamhetsledare på Leader Gute berättar om de möjligheter som Leader har för att stärka det gotländska företagandet. Vi får också hör om två goda och konkreta exempel:

GUTI – med målet att bli co-working factory och innovationshubb

Sara Högblom, ägare till Esther & Inez AB och Pattern & Grading AB – medlemmar i GUTI

Hamra Fisk - Regnbågen bor i övergivna lador

Hamra Fisks anläggning för odling av regnbåge är färdigbyggd och de första regnbågar har gått till försäljning. Hör Jan Larsson, en av grundarna och VD för Hamra Fisk som berättar om företagets resa från idé till förverkligande.

Läs mer här om Leader Gute.

------------------------

15.00
Hållbar och lokal fikapaus & mingel

All förtäring under Företagardagen kommer att vara lokal och hållbar. Mingla med gott kaffe, gotländsk yoghurt med havtorn från Gotland och Gotlandslinser samt Qinoua.

------------------------

15.20
Breakout Room - Gotlands Elnät AB
Om möjligheter och utmaningar i den gotländska energiomställningen

Det Gotländska elnätet behöver kunna möta både dagens, men även morgondagens elbehov.
I detta breakout room berättar vi mer om och försöker besvara bland annat följande:

      • Hur ser utvecklingen av elbehovet ut på Gotland?
      • Vad är det som driver det ökade elbehovet?
      • Vilka är de viktiga framgångsfaktorerna?
      • Hur kan vi tillsammans arbeta för hållbara, långsiktiga lösningar inom rimlig tid?

Läs mer här om Gotlands elnät AB.

------------------------

15.20
Breakout Room - Gotlandsbolaget
Mot Destination Zero – Så ska resan till Gotland bli fossilfri

Destination Zero – resan mot nollutsläpp. Gotlandsbolaget arbetar för att  skapa en klimatneutral Gotlandstrafik till år 2045.  Arbetet avser bland annat investeringar i nästa generations teknik och bränsle, infrastruktur för grön energi, samt en långsiktig utveckling av våra destinationer.

Läs mer här om Destination Zero.

------------------------

16.00
Sofie Lindblom – Hur länge är en innovation en innovation?

I den snabba takt som världen förändras är innovation något som alla behöver jobba aktivt med. Men hur gör man och var börjar man? I det här föredraget kommer Sofie Lindblom gå igenom hur man kan skapa förutsättningarna för innovation i sin roll och i sitt företag. Deltagarna får en konkret verktygslåda för att bygga upp sin innovationsförmåga kopplat till kultur, processer, strategier och ledarskap. Målet är att innovation ska bli en vana och ha en tydlig koppling till de globala målen.

Läs mer här om Sofie Lindblom.

16:45
Avslutning

Lisa Berg dagens moderator avslutar dagen.

------------------------

17.15
Mediabaren

Vi är glada att i år kunna samarbeta med Gotland Medias populära Mediabar!
Under den nästan två timmar långa pausen mellan dagsprogram och galakväll, och under ledning av nyhetschef Mats Pettersson, kommer vi att få lyssna till aktuella och intressanta gäster.

Läs mer här om Mediabaren och dess innehåll.

------------------------

19.00
Galamiddag med prisutdelning

Under kvällen bjuds det inte bara på tre rätters middag med tillhörande dryckespaket utan självklart också underhållning och upptåg. Husbandet och kvällens konferencierer Maria Eliadis Alvermark och Adam  Alvermark kommer se till att stämningen blir på topp.

------------------------

Kvällens meny signerad kökschef Robin Ingelse Wisby Strand:

FÖRRÄTT:
Grillad gotländsk purjolök från Vall
med hollandaise, krutonger och rökt
regnbåge från Hamra fisk.

VARMRÄTT:
Höstkorv från Roma med smak av skogen
serveras med stuvad spetskål
från Eskelhem,
rostad grönkål från
Burs,
picklad kålrot från Hemse &
gotländsk potatis från Fole.

EFTERRÄTT:
Rabarberpaj med thaibasilika & vaniljcremé.
Rabarber från Ekeby.

------------------------

Det ska även delas ut priser denna galakväll. Årets Tjänsteman skall prisas. Årets Exportpris skall delas ut. Årets Marknadsförare ska tillkännages och årets mest hållbara företag skall få priset som Årets Durabel.

Som alltid lär kvällen sluta på dansgolvet.

Varmt välkomna till en alldeles förträfflig galakväll!

 

Med reservation för ändringar.